085 – 536 00 00 info@ictivate.com

De escalerende oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft geleid tot een toename van cyberaanvallen. Deze conflicten verminderen tegelijkertijd de mogelijkheid om in de toekomst samen te werken met deze landen in de strijd tegen cybercrime. Dit is vooral van belang omdat veel aanvallen afkomstig zijn uit deze landen. Met een economische recessie op komst, veroorzaakt door stijgende energieprijzen, inflatie en sancties, zal armoede toenemen. Helaas leidt dit vaak tot een toename van criminaliteit. Ransomware-aanvallen zijn bijvoorbeeld zeer lucratief voor cybercriminelen. Buitenlandse inlichtingendiensten zullen zich waarschijnlijk richten op het uitschakelen van kritieke sectoren via DDOS-aanvallen. Rusland wordt vaak beschouwd als een bron van cyberdreiging, en dit zal in 2023 waarschijnlijk nog steeds het geval zijn.

Bedrijven zullen zich waarschijnlijk nog steeds beperken tot basisbeveiliging of zelfs geen beveiliging hebben. Cybercriminelen zullen hier waarschijnlijk gretig gebruik van maken. Bedrijven hebben vaak nog steeds geen besef van hoe ernstig de dreiging is geworden sinds de uitbraak van corona en de escalerende oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Cyberveiligheid is niet alleen afhankelijk van software en hardware, maar ook van bewustzijn. Bedrijven moeten zich bewust zijn van deze dreigingen en maatregelen nemen om zich te beschermen.

Hier zijn een paar algemene tips voor bedrijven om zich beter te beschermen tegen cyberaanvallen:

  • Implementeer sterk wachtwoordbeleid en multifactor-authentication. Dit helpt om ongeautoriseerde toegang tot het netwerk te voorkomen.
  • Maak regelmatig backups van belangrijke bestanden en gegevens. Zo kan het bedrijf snel terugvallen op deze backups in geval van een aanval.
  • Onderhoud en update software en systemen regelmatig. Dit helpt om bekende veiligheidsproblemen op te lossen en de kwetsbaarheid van het netwerk te verminderen.
  • Voer periodieke penetrationstesten en phishing-oefeningen uit. Hierdoor kunnen bedrijven kwetsbare punten in hun beveiliging identificeren en versterken.
  • Investeer in een anti-malware oplossing en geef medewerkers training over hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen malware-aanvallen.
  • Onderhoud een incident-response plan en zorg ervoor dat alle medewerkers weten hoe ze moeten handelen in geval van een cyberaanval.
  • Overweeg het aannemen van een Managed security service provider(MSSP) die je bedrijf kan begeleiden bij het implementeren van de bovenstaande maatregelen en het dagelijkse beheer van de beveiliging.
  • Bewaak en analyseer logbestanden en netwerkverkeer regelmatig om eventuele aanvallen snel te kunnen detecteren.

Het is belangrijk om te realiseren dat cyberveiligheid een continu proces is en dat bedrijven hun maatregelen regelmatig moeten updaten en aanpassen om aan de veranderende dreigingen te blijven voldoen.